Bayern Münchenin nuori tähti kohtaa terveysongelmia
“Hän oli yksi merkittävimmistä pelaajistamme tällä hetkellä,” totesi manageri Vincent Kompany koskien nuoren lahjakkuuden Aleksandar Pavlovicin poissaoloa. “Hänellä on edessään huippukausi,” hän lisäsi, mutta “valitettavasti, joudumme pärjäämään ilman häntä toistaiseksi.” 20-vuotias taistelee Epstein-Barr-viruksen, yleisesti tunnetun mononukleoosin tai Pfeifferin taudin, kanssa.
Pfeifferin taudin ymmärtäminen
Pfeifferin tauti on Epstein-Barr-viruksen (EBV) aiheuttama virusinfektio, joka on ainutlaatuisesti ihmisten. Hälyttävästi noin 90% aikuisista kantaa tätä virusta. Toisin kuin monet taudinaiheuttajat, ihmisen immuunijärjestelmä ei voi täysin hävittää EBV:tä. Sen sijaan se pysyy hiljaisena koko elämän ajan, ollen tarkkailussa.
Miten se leviää?
Tauti leviää pääasiassa syljen kautta, joten sille on annettu lempinimi “suutelutauti.” Sen voi saada helposti suuteluista tai jakamalla syömävälineitä ja hammasharjoja. Lisäksi hengitysteiden pisarat voivat kuljettaa virusta, erityisesti jos tartunnan saanut henkilö aivastaa tai yskii.
Oireiden tunnistaminen
Pfeifferin taudin yleisiä oireita ovat korkea kuume, kurkkukipu, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet – erityisesti niskassa – ja väsymys. Jotkut henkilöt raportoivat ruokahaluttomuutta, ihottumaa tai suurentunutta pernaa. Oireiden vakavuus voi muutella, kestellen jopa useita viikkoja, harvoissa tapauksissa vakavat komplikaatiot voivat vaikuttaa muihin elimiin.
Krooninen väsymysoireyhtymä
Pfeifferin tauti voi joskus laukaista kroonisen väsymysoireyhtymän (CFS), mitä on vaikeuttava neurologinen tila, joka aiheuttaa immuunijärjestelmän epätasapainoa merkittävästi vaikuttaen energiatasoihin. Potilaat voivat kamppailla päivittäisten tehtävien kanssa ja vakavissa tapauksissa jopa vuodepotilaana.
Hoitotavat
Pfeifferiin ei ole erityistä parannuskeinoa, joten hoidot keskittyvät oireiden lievittämiseen. Lepo, nesteytys ja käsikauppalääkkeet kuten parasetamoli tai ibuprofeeni voivat auttaa hallitsemaan kuumetta ja kurkkukipua. Vakavimmissa tapauksissa lääkäri voi määrätä viruslääkkeitä.
Toipumisaikataulu
Tyypillisesti henkilöt toipuvat Pfeifferin taudista kolmesta kuuteen viikkoon, jolloin lepo ja fyysisen rasituksen välttäminen ovat keskeisiä. Jotkut saattavat kuitenkin kokea pitkittynyttä sairautta.
Viruksen diagnosointi
Lääkärit kysyvät yleensä oireista kuten kuume, kurkkukipu ja turvonneet imusolmukkeet. Usein tehdään verikoe Epstein-Barr-viruksen (EBV) esiintymisen vahvistamiseksi.
Lisätietoa tilasta saat resurssista: BR.de.